Jeśli się nie mylę to ta firma ma przejąć obowiązki
http://www.falck.pl/serwis/chapter_79.aspW sumie przeczytałem to co jest zawarte w tym linku i tak nie potrafię się wypowiedzieć czy się różni prywatne pogotowie od nieprywatnego...
Ja to ruzmiem tak***. Wątpie ,żeby koleś w karetce za udzielenie pomocy medycznej pobierał pieniądze od osoby poszkodowanej(bezpośrednio). Czyli prywatne pogotowie musi dostawać kasę od NFZu lub innej państwowej instytucji(powiat?) (a jak wiadomo państwowe instytucje dostają kasę od podatkniów). Czyli wychodzi na jedno i to samo. Prywatne pogotowie za które płaci podatnik... Jednak pewnie prywatne będzie chciało mniej pieniędzy. Teraz pytanie o ile mniej i czy potrzebujący na tym nie straci, bo np prywatne pogotowie zaoszczędzi sobie na jakieś maszynie (kupi tańszą=gorszą). Z drugiej strony wiadomo ,że co państwowe jest źle zarządzane. Prywatne pogotowie, powinno szybciej wprowadzać zmiany i być bardziej "elastyczne" od publicznego.
Pytanie też co się stanie z obecnymi pracownikami? Z tego co wiem pogotowie publiczne dostało nową karetkę, jeśli prywatna firma będzie pracować na swoim sprzęcie, to szkoda tej karetki (która dużo kosztuje i sporo walki o nią było).
Ja byłbym za prywatną firmą jeśli koszty miałby zmaleć a jakość usług pozostać taka sama, ale należałoby postawić jej pewne warunki (np w pierwszej kolejności zatrudnienie obenych pracowników).
*** proszę o skorygowanie działanie prywatnej służby pogotowia ,jeśli ktoś by owe znał.