Autor Wątek: Kolektory słoneczne  (Przeczytany 170 razy)

Offline Marek_91

• Moderator Globalny
  • Ekspert
Kolektory słoneczne
« dnia: 05 ſtyczeń, 2012, 20:26:07 »
W dniu 12 stycznia 2012 roku o godzinie 18.30 w kinie "Świteź" w Pajęcznie odbędzie sie spotkanie w sprawie możliwości uzyskania dotacji na kolektory słoneczne.

Myślę ,że jeśli unia da dofinansowanie , to trzeba z niej "wycisnąć" ile tylko można.

kolektor

• Gość
Odp: Kolektory słoneczne
« Odpowiedź #1 dnia: 06 ſtyczeń, 2012, 10:20:20 »
To chyba raczej jakieś kredyty wchodzą w grę, których część zwraca za nas wojewódzki Fundusz Ochrony Srodowiska, kosztuje to użytkownika kilka tysięcy co najmniej. Takie spotkania już były chyba w Działoszynie.

Offline Marek_91

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 06 ſtyczeń, 2012, 11:54:11 »
http://pajeczno.pl/?c=mdAktualnosci-cmPokazTresc-236-500

Bez wkładu własnego. Więc wygląda na to ,że za darmo, ale znając życie gdzieś jest haczyk.

W Rząśni mieli tak ,że gmina fundowała 45%, Unia 50%, a 5% zainteresowany. Za kolektor średniej jakości 20 000zł wyniosło 1000zł osobę zainteresowaną.

Trzeba też pamiętać, że w zimie taki kolektor praktycznie nic nie daje...

Offline Dytryk_z_Bern

• Byłem tutaj pierwszy i tytuł mój
  • Administrator
  • Zaawansowany użytkownik
  • ... tymczasowo niedostępny...
« Odpowiedź #3 dnia: 06 ſtyczeń, 2012, 13:52:36 »
To nie do konca tak :) U nas dofinansowanie UE do projektu to 85%. Mieszkaniec pokrywal swoj wklad nie procentowo ale kwotowo i juz w zalozeniach bylo i jest to 500 zl. Reszte niezaleznie ile to jest pokrywa gmina. Zreszta projekt juz sie konczy, na 2012 rok pozostalo juz niewiele z chyba ok. 1000 instalacji :)
« Ostatnia zmiana: 06 ſtyczeń, 2012, 14:01:18 wysłana przez Dytryk_z_Bern »
... tymczasowo niedostępny...

Offline Marek_91

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 06 ſtyczeń, 2012, 23:41:07 »
W sumie jeszcze lepiej, bo gmina mało traci i osoba zainteresowana również, matka Unia wszystko stawia^^

Jakby w Pajęcznie było podobnie to głupotą byłoby się na to nie zgodzić.

Btw. sory za pomylenie cyferk (procentów), ale kolega z waszej gminy mówił ,że to procentowo się pół na pół z gminą i unią rozkładało.

A Ty Dytryk posiadasz taki kolektor? Żywotne to? Z tego masz tylko ciepłą wodę na kąpiel, czy dom też można ogrzać?

Offline Dytryk_z_Bern

• Byłem tutaj pierwszy i tytuł mój
  • Administrator
  • Zaawansowany użytkownik
  • ... tymczasowo niedostępny...
« Odpowiedź #5 dnia: 07 ſtyczeń, 2012, 09:22:24 »
Posiadam. Zestaw z trzema panelami i zbiornikiem na wodę 300l. I powiem tyle - super sprawa!
W okresie letnim wodę ogrzewa do grubo ponad 60 stopni (a ja mam kolektor na ziemi ładnych kilka metrów od domu i wiadomo straty w przesyle są). Może tą wodę całkiem wykorzystać a i tak nagrzeje z powrotem do odpowiedniej temperatury. Mi w tym roku potrafiło ograć wodę jeszcze w październiku, choć wiadomo już nie w takim stopniu. Ale jeśli ktoś pisz, że może tym ogrzać (wspomóc) centralne to chyba ma je włączone latem, albo obłożony panelami cały dach - to się z zasady nie sprawdzi.
Dodatkowo napisać muszę, że gdybym miał założyć taką instalację sam to nie zrobiłby tego. Taka inwestycja zwracałaby się kilkanaście lat... a wtedy to trzeba kolektory wymienić :D To zabawa dla bogatych ludzi, tudzież ceniących sobie wygodę i posiadających wolne środki finansowe.
Ale z dofinansowaniem, szczególnie takim jak u nas, polecam!
... tymczasowo niedostępny...

Offline Marek_91

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 07 ſtyczeń, 2012, 12:08:22 »
No to tylko pozostaje czekać na konkrety ze strony gminy.

Rząśnia potrafiła dostać dofinansowanie w wysokości 85%, a Pajęczno nie:C

Cena paneli to w Pajęcznie 5000zł lub 6200zł (w zależności od ilości) dla osoby zaintersowanej, porównując z 500zł w Rząśni różnica jest 10 krotna.

Teraz pytanie czemu Rząśnia potrafi pozyskać tak duże dofinansowanie ,a Pajęczno nie?
« Ostatnia zmiana: 12 ſtyczeń, 2012, 21:41:10 wysłana przez Marek_91 »

pawel

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 29 ſtyczeń, 2012, 17:58:14 »
Wiadomo już coś więcej w sprawie tych dotacji na kolektory?

Offline Marek_91

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 29 ſtyczeń, 2012, 19:33:26 »
Cena paneli to w Pajęcznie 5000zł lub 6200zł