Kilka tysięcy osób krzyczało na rynku we Wrocławiu "Precz z acta!". Manifestacja bardzo spokojna, żadnych zamieszek nie widziałem lewak, prawicowiec, kibol szli ręka w rękę, bez żadnych sprzeczek. Rozadawano ulotki informujące co to acta i e-Polska walczy. Podpisywano petycję w sprawie referendum. Wg mnie to jest świetny pomysł, skoro ludzie domagają się referendum,bo acta jest dla nich bardzo ważną sprawą, państwo powinno je przeprowadzić.
Z tego co czytam w innych miastach było podobnie.
Jeśli jutro Polska podpisze acta, na pewno się na tych protestach nie skończy, bo młodzież pokazała ,że potrafi się zebrać i mimo różnic poglądowych stanąć w obronie słusznej sprawy.
Jarosław Kaczyński chce wprowadzić referendum:
W tym wielkim sporze o ACTA wysuwana jest propozycja, by doszło do referendum w sprawie ratyfikacji w Polsce tego porozumienia. Podejmujemy tę inicjatywę i w najbliższym czasie, to już jest w tej chwili przygotowane, złożymy w Sejmie wniosek o przeprowadzenie referendum w sprawie podpisania przez Polskę tego w najwyższym stopniu kontrowersyjnego międzynarodowego porozumienia - powiedział na konferencji prasowej Jarosław Kaczyński. Ambasador Polski w Japonii Jadwiga Rodowicz podpisała ACTA nad ranem polskiego czasu w siedzibie MSZ Japonii. Ewentualne wejście dokumentu w życie wymaga jeszcze ratyfikacji.
stąd -->
http://wiadomosci.onet.pl/raporty/protest-przeciw-umowie-acta/jaroslaw-kaczynski-referendum-ws-akceptacji-acta,1,5009168,wiadomosc.htmlZniszczył mnie ten filimik ,bardzo polecam -->