Autor Wątek: Muzyczne podziemie powiatu  (Przeczytany 9524 razy)

Offline chi

• Administrator
  • Ekspert
  • E=MC2
Muzyczne podziemie powiatu
« dnia: 02 ſtyczeń, 2007, 00:43:05 »
Nie wiem czy rzuciło Wam się  w oczy (a raczej w uszy), że w naszym powiecie działa bardzo wiele zespołów/składów muzycznych; ogólnie jest tutaj dużo ludzi trudniących się tym rzemiosłem... Wymienie pare kapel/zespołów które znam:

• Legalize (obecnie zespół zmienił nazwę na Nowa Energia) - chłopaki grają już razem dość długo, robią muzykę rockową, na perkusji gra prawdziwy weteran, wtajemniczeni widzą o kogo chodzi, gitary, wokal i bas to trzech utalentowanych kolesi, młodych muzyków którzy zapowiadają się bardzo obiecująco - ogólnie warto zapoznać się z ich twórczością. Są dość znani gdyż występowali na dniach Działoszyna, Pajęczna i Rząśni... Link do strony zespołu:http://www.nowaenergia.webd.pl/
  • Populacja - kapela punkowa z Pajęczna, chłopaki grają już dość długo, zaliczyli bardzo wiele koncertów na ziemi pajęczańskiej i nie tylko, mają nagrane demo, zespół polecam głównie miłośnikom punka; link do strony zespołu: http://populacja.band.pl/
  • Mamroten Show - kolejny pajęczański zespół, w swoim repertuarze mają kilka dobrych kawałków, grają punka/reagge/ska/rocka. Muzyka dość ciekawa, więcej informacji na stronie: http://mamrotenshow.xt.pl/
  • Track tat/ŁKP - są to pajęczańskie składy hip-hopowe, chłopaki nagrywają undergrundowe kawałki, mają ich już dosyć sporo. Nie interesuję się hip-hopem ale według mnie ich rap stoi na bardzo wysokim poziomie. Zarówna technika rapowania jak i teksty. Niestety, nie mają swojej strony, postaram się załatwić linki do ich kawałków...
  • Hades Band - jest to chór, nie lubię chórów więc nie będę o nim pisał ;D
  • LDF - zespół z Działoszyna o którego twórczości niewiele mi wiadomo...

Wymieniłem zespoły o których istnieniu wiem ale zapewne funkcjonuje jeszcze wiele innych, o których powyżej nie wspomniałem... Nie pisałem też o DJ'ach, na pewno trochę się ich znajdzie. Kilka lokalnych kapel się rozpadło, jak np: Deflexion czy zespół Master of Anal, nie słychać też ostanio o DSW...

Interesujecie się regionalną twórczością? Macie jakąś opinie dotyczącą powyższych zespołów? Może chcecie jakiś dodać? Zapraszam do komentowania! 

« Ostatnia zmiana: 03 ſtyczeń, 2007, 01:02:52 wysłana przez Chi »

Offline a.d.a.m TM

• Nowy użytkownik
  • *
  • wazuuuuup!!!
Odp: Muzyczny podziemie powiatu
« Odpowiedź #1 dnia: 02 ſtyczeń, 2007, 13:28:59 »
z kapel ktore tutaj zapodałes najbardziej podoba mi sie Legalize zastanawiam sie tylko czemu nazwe zmienili co prawda nowy członek w ekipie no ale nazwa mogła zostac przynajmniej tak mnie sie wydaje...no ale niech bedzie Nowa Energia ;)

Offline miHu

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 02 ſtyczeń, 2007, 15:54:12 »
A czy jest jakis sklad grajacy muzyke powazna. Mam na mysli np. kwartet-kwintet dety drewniany??
« Ostatnia zmiana: 02 ſtyczeń, 2007, 15:56:07 wysłana przez miHu »

Offline robinho

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 02 ſtyczeń, 2007, 16:45:30 »
Nazwa Legalize została zmieniona bo źle się kojarzyła, poza tym nikt nie wiedział jak poprawnie się to słowo wymawia (poprawna wymowa - "li-gelajz"). Aktualna nazwa Nowa Energia jest łatwa do wymowy i niesie za sobą mniej radykalne skojarzenia ;)   

Offline kamil

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 02 ſtyczeń, 2007, 17:00:13 »
A czy jest jakis sklad grajacy muzyke powazna. Mam na mysli np. kwartet-kwintet dety drewniany??

raczej nie ma... no poza orkiestrą pajęczańską i Warty Działoszyn ale chyba to nie o to chodzi  :)

Offline Dytryk_z_Bern

• Administrator
  • Zaawansowany użytkownik
  • ... tymczasowo niedostępny...
    • Rząśnia Strona Nieoficjalna
« Odpowiedź #5 dnia: 02 ſtyczeń, 2007, 17:03:56 »
Nazwa Legalize została zmieniona bo źle się kojarzyła, poza tym nikt nie wiedział jak poprawnie się to słowo wymawia (poprawna wymowa - "li-gelajz"). Aktualna nazwa Nowa Energia jest łatwa do wymowy i niesie za sobą mniej radykalne skojarzenia ;)   

Mi sie tam wcale nie kojarzyło ;) I szkoda trochę bo pod swą starą nazwą byliście już dość znani   (przynajmniej lokalnie), a tak trzeba będzie nijako "zapoznawać" z Wami wszystkich od nowa. Mam też nadzieję, iż Wasza muzyka dalej trzyma swój wysoki poziom :)
... tymczasowo niedostępny...

Offline chi

• Administrator
  • Ekspert
  • E=MC2
« Odpowiedź #6 dnia: 02 ſtyczeń, 2007, 21:05:37 »
Mi też zmiana nazwy nie przypadła do gustu; dziwnie to brzmi... Chociaż z tą wymową Legalize też były niezłe cyrki.... Ale i tak tutaj nazwa nie jest najważniejsza. Róbcie dalej to co robiliście do tej pory i powinno być dobrze.

Dorzucam jeszcze link do utworu zespołu Track-Tat; jest to mix kilku ich kawałków w jednym. Mile widziane komentarze... http://pajeczno.jhost.pl/chi/Track-Tat_-_Skala_Barw_(promomix).mp3

Offline kamil

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 02 ſtyczeń, 2007, 21:31:50 »
ten numer promujący podziemną płytkę ma już troche, do tej pory nagrali już kilka nowych kawałków narazie niestety tylko nielegal... ale jak oni tak i jak wierze, że kiedyś sie wybiją i będzie o nich głośno nie tylko w Pajęcznie i okolicach (bo tu już jest) ale również dalekoooo w świecie;)
tym kawałkiem pokazali naprawde kawał dobrej roboty, a to tylko promo więc cała płytka jest na pewno świetna, niestety nie mam wielu ich kawałków ale może uda sie zmontować więcej... a co mi tam :P pogadam z nimi jutro i Ty Wojtek też :) bo przecież forum można wykorzystać również do ukazania ich talentu.
elo

ps.
zapomniałeś napisać chociaż małej wzmianki o DSW bo to przecież też pajęczański skład hh-owy
« Ostatnia zmiana: 02 ſtyczeń, 2007, 21:34:59 wysłana przez kamil »

Offline chi

• Administrator
  • Ekspert
  • E=MC2
« Odpowiedź #8 dnia: 02 ſtyczeń, 2007, 21:38:50 »
pogadam z nimi jutro i Ty Wojtek też

Dzisiaj rozmawiałem z Kacorem, chłopaki zamówili lepszą kartę i niedługo nagrają nowe kawałki w domowym "studio"; z tego co wiem róznież niedługo będą mieli stronkę...

Offline kamil

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 02 ſtyczeń, 2007, 21:44:04 »
no to super :) czekamy na kolejne kroki i trzymamy kciuki...

Offline Wickerman

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: 02 ſtyczeń, 2007, 23:49:41 »
Witam!

Panie Wojciechu...;] Z tego co mi wiadomo, to Deflexion raczej sie oficjalnie nie rozpadło... Tylko z różnych względów... Zawiesiło tymczasowo działalność(chyba najlepsze określenie dla obecnej sytuacji)... Faktycznie ostatni występ to chyba jeszcze amfiteatr w ubiegłym roku, gdzieś początkiem wakacji... Jednak skład podobno jeszcze istnieje.. Wkradła się chwilowa stagnacja... Miejmy nadzieje...;]
Strach kreuje bogów.

Offline chi

• Administrator
  • Ekspert
  • E=MC2
« Odpowiedź #11 dnia: 03 ſtyczeń, 2007, 00:08:29 »
Fajnie, dzięki za zdementowanie błędnych informacji i mam nadzieję, że będzie można jeszcze gdzieś usłyszeć melodyjny wokal Leszka łączony z lekkim i sympatycznym głosem Szymka oraz delikatne rytmy wygrawane na perce przez Kape. Nie wspomę już o kojących duszę gitarowych riffach i delikatnym basiku ;)

Czekam na wznowienie działalności i oczywiście na koncercik, brakuje tu trochę właśnie takiej muzyki...

Pozdrawiam i sorry za plotkę!

Offline David1928

• Nowy użytkownik
  • *
    • Nowa Energia
Odp: Muzyczne podziemie powiatu
« Odpowiedź #12 dnia: 03 ſtyczeń, 2007, 01:19:31 »
Mi sie tam wcale nie kojarzyło ;) I szkoda trochę bo pod swą starą nazwą byliście już dość znani   (przynajmniej lokalnie), a tak trzeba będzie nijako "zapoznawać" z Wami wszystkich od nowa. Mam też nadzieję, iż Wasza muzyka dalej trzyma swój wysoki poziom :)

Wystarczy wpisać w Google słowo Legalize, a od razu wyskoczy mnóstwo stron o tematyce... nie powiem jakiej ;) była to jedna z przyczyn zmiany nazwy. A po za tym to nie nazwa jest tutaj najważniejsza, istotniejsze jest chyba to, co i jak gramy, mogę zapewnić, że będziemy strać się "utrzymać swój poziom" i ulepszać go w miarę naszych możliwości :)
« Ostatnia zmiana: 03 ſtyczeń, 2007, 01:21:54 wysłana przez David1928 »

Offline Nagellan

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #13 dnia: 04 ſtyczeń, 2007, 16:55:58 »
A ja mam dwóch kumpli którzy prowadzą własne radio internetowe. Jeśli ktoś chciał by posłuchać to tu mam linka do odtwarzania w winampie http://195.114.1.194:32332/listen

Chłopaki już pracują wiec grają raczej tylko w porach wieczorowych :-\

Hayat

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 05 ſtyczeń, 2007, 17:06:54 »
Co do zespołu Track-Tat to podoba mi się! Szkoda, że nie nie mam żadnych kawałków oprócz wyżej zamieszczonej "Skali Barw" - jakby ktoś był tak miły i mi zapodał co nie co :)

Ostatnio na Dniach Patrona w naszym LO (P-no) oglądając ich występ przykuli moja uwagę i moja głowa była skierowana w ich str, co  się rzadko zdarza na takich przedstawieniach  :) fajno, fajno!  ;D