Autor Wątek: Co zmienić w Działoszynie? Co poprawić,naprawić,wybudować? Wasze pomysły....  (Przeczytany 4608 razy)

Offline Pawcyk

• Nowy użytkownik
  • *
Witam
Od dawna nie dzieje się tu na forum nic ciekawego,postanowiłem więć założyć ten temat.Moze kogos to zainteresuje..
Więc tak, moje propozycje,zmiany,pomysły(od najbrdziej według mnie potrzebnych) :
1.Remont drogi od Działoszynia do Smolarzy
2.Remont drogi z Działoszyna(od stacji paliw Bliska) do Trębaczewa włącznie
3.Remont Drogi i chodników na przeciwko gminy i ośrodka zdrowia oraz jesli to nie droga prywatna naookoło Arsa
4.Remont drogi od Ronda w Stronę Szczytów przynajmniej za wsniesienie za kościołem
5. Rozpoczęcie budowy obiecanego basenu
6.jak najszybsze dokończenie prac na Rynku
7.budowa "plaży miejskiej"
8.zagospodarownie terenów po wysypisku śmieci...
9.przebudowa stadionu
10.sprzedaz terenu między osiedlem "stokrotka" i osrodkiem zdrowia
11.Przebudowa skrzyzowania przy tzw.Sukiennicach...lub zamontowanie tam świateł
12.Dokończenie deptaka przy ulicy piłsudskiego...od sukiennic do stacji paliw Bliska

To są moje pomysły...zapraszam do debaty i komentowania oraz przedstawiania własnych propozycji

Offline Marek_91

• Moderator Globalny
  • Zaawansowany użytkownik
9.przebudowa stadionu

Przechodziłem obok, boiska do nogi nie widziałem(dalej było), ale za to "fajne" boisko do kosza, takie naturalne trawiaste:/... Kosze spożyte w 50%  przez rdze;] Ta siatka z tego co pamiętam otaczająca stadion ,też nie wyglądała za ciekawie. Zresztą podobnie na podstawówce i przy blokach(tyle ,że asfalt tam jest)

Drogi są "normalne" jak na polskie warunki:]

Offline Anula

• Nowy użytkownik
  • *
To są marzenia chyba nie do zrealizowania za czasów naszego życia :P  Stary, to jest Działoszyn, tylko Działoszyn.. i moim skromnym zdaniem nie ma szans na to, by gmina zrobiła cokolwiek w tym kierunku w przeciągu 'kilku' najbliższych lat. No cóż, staram się być realistką :P Chociaż nie przeczę, że kilka z tych pomysłów faktycznie przydałoby się urzeczywistnić.
Wyczuć taką chwilę, w której kocha się życie..

Offline herbutek

• Nowy użytkownik
  • *
To ja może napisze tak:
punkty 1,2,4 to raczej nie za bardzo w kwestii gminy Działoszyn bo na to muszą mieć zgodę od zarządców dróg krajowych i z tego co wiem to oni przeprowadzają remonty.... prace na rynku powoli posuwają sie do przodu tak że jest dobrze .... z tego co wiem deptak tez ma być w tym roku skończony tak że też + .... budowa basenu hmm... to nie takie proste ponieważ starostwo powiatowe w Pajęcznie nie za bardzo jest przychylne temu pomysłowi i blokuje działania naszej gminy w tym kierunku poprzez odrzucanie i nie przyjmowanie projektów i innych bzdetów... powiem szczerze ze punktu 7 nie rozumiem i nawet nie wiem gdzie by miało sie ta plaża znajdować... co do przebudowy skrzyżowania koło sukiennic to zarząd dróg krajowych wyraził zgodę i będziemy mieli drugie rondo... co do reszty pomysłów nie wiem nic na ten temat ale jeżeli będę coś wiedział to dam znać....
........... nadzieja umiera ostatnia ..........

Offline Pawcyk

• Nowy użytkownik
  • *
posiadasz jakies inne informacjie dotyczące przebudowy skrzyzowania kolo sukiennic??

Offline Mike7

• Administrator
  • Nowy użytkownik
    • Dzialoszyn.com.pl
Jak będzie rondo koło sukiennic to prosiłbym o to aby nauczyć kierowców po nich jeździć!!! Jedno już jest a ludzie nie potrafią jeździć!

Moje obserwacje:
- kierunkowskaz (lewy!!) na rondzie się nie używa!! NIE! NIE! I JESZCZE RAZ NIE! Po co informować kogoś że jedzie się w kółko ?
- kierunkowskaz (prawy!) włącza się na wysokości drogi poprzedzającej drogę w którą chcemy wjechać! A nie od razu przed nią, albo w ogóle, albo na całym rondzie!
- pierwszeństwo na rondzie mają samochody które już na rondzie się znajdują (chyba że znaki mówią inaczej)! A nie te które chcą się włączyć do ruchu! Ludzie, zasada prawej ręki nie istnieje na rondzie!

A i jeszcze, rondo i tak nie rozwiąże problemu... Za dużo tam samochodów... Najlepiej wprowadzić światła w sobotę i niedzielę (cały dzień od 6 do 22) a w dni robocze od 6 do 16 ;) Będzie wtedy normalnie!

Offline Anula

• Nowy użytkownik
  • *
W odpowiedzi na poprzedni post proponuję założyć nowy OSK, bo 3 to najwidoczniej za mało.. Oczywiście prowadzącym powinien być kolega znający idealnie cały kodeks drogowy, potrafiący jeździć lepiej od wszystkich i co najważniejsze mający prawo jazdy już kilka miesięcy..
Wyczuć taką chwilę, w której kocha się życie..

Offline a.d.a.m TM

• Nowy użytkownik
  • *
  • wazuuuuup!!!
<lol> a ja powiem tak koło sukiennic bardzo dobrym rozwiązaniem byłaby sygnalizacja swietlna ale bedzie rondo i nasuwa sie pytanie why?(dlaczego?) ano dlatego ze jakby załozyli swiatła to straca pieniazki a za wiele nie zyskają (w sensie do kieszeni nic nie wpadnie)(oczywiscie mam tu na mysli tak zwana "sfere wyższa" a nie biednych robotników co muszą tyrac po 12 a nawet wiecej godzin) rondo to idealna inwestycja zawsze cos z niego zostanie a to materiały budowlane etc a przeciez trzeba garaz otynkowac, a to kostka by sie przydała na podwóreczku...taka polska polityka...
a co do tych 12 pkt. --> pomarzyc dobra rzecz;)

Offline Aleks

• Nowy użytkownik
  • *
a.d.a.m TM, ronda mają większą przepustowość niż światła, są tańsze w utrzymaniu (dla jedynych świateł w powiecie trzeba by było organizować serwis itd). Jeżeli nie chcemy korków to rondo jest najlepszym rozwiązaniem.
Działoszyn nie stanie się większym miastem przez korki na tym skrzyżowaniu z sygnalizacje.

Jestem ZA RONDEM !! Precz ze ŚWIATŁAMI !

PS
Mike7 pierwszeństwo na rondzie mają samochody wjeżdżające na rondo chyba że znaki mówią inaczej (a nie jak piszesz)

Załóżmy, że wjechaliśmy na rondo, przed którym nie umieszczono znaku pionowego A-7 „ustąp pierwszeństwa przejazdu”. Zgodnie z przepisami ruchu drogowego na takim rondzie obowiązuje „reguła prawej strony”, zgodnie z którą...pierwszeństwo ma kierowca wjeżdżający na to specyficzne skrzyżowanie, a nie ten, który już się na nim znajduje!

- Wielu siedzących za kółkiem przyzwyczajonych jest, że jadąc po rondzie ma pierwszeństwo, co nie zawsze jest prawdą. Efektem bywają kolizje, których winnymi są osoby niestosujące się do obowiązujących przepisów, czyli w tym przypadku jadący po rondzie – mówi podinsp. Wojciech Pasieczny z Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Stołecznej Policji.

Na szczęście rond, gdzie nie ma znaków "ustąp pierwszeństwa", zostało w Polsce bradzo mało.

źródło: http://www.motofakty.pl/artykul/nie_ty_masz_pierwszenstwo.html
« Ostatnia zmiana: 28 Maj, 2008, 20:54:04 wysłana przez Aleks »

Offline Aleks

• Nowy użytkownik
  • *
Na rok 2009 w budżecie łódzkiego urzędu marszałkowskiego zabezpieczono środki na przebudowę drogi wojewódzkiej 491 (ta do Częstochowy) na odcinku Raciszyn - granica województwa. Droga ma zostać poszerzona, mają pojawić się zatoki autobusowe etc. Inwestycja ma być prowadzona w cyklu dwuletnim (zakończenie- grudzień 2010).

Offline Aleks

• Nowy użytkownik
  • *
1.Remont drogi od Działoszynia do Smolarzy
2.Remont drogi z Działoszyna(od stacji paliw Bliska) do Trębaczewa włącznie
(...)
4.Remont drogi od Ronda w Stronę Szczytów przynajmniej za wsniesienie za kościołem

ad pkt1 W poprzednim moim poście zostało wspomniane o planowanym na ten rok remoncie drogi do Smolarzy
ad pkt2 W GDDKiA o/Łódź trwa procedura na wyłonienie projektanta (firmy) który wykona dokumentację na przebudowę odcinka Działoszyn- Pajęczno drogi krajowej 42- planowana przebudowa 2012 rok
ad pkt4 W Zarządzie Dróg Wojewódzkich podpisano umowę z projektantem (firmą) który wykona dokumentację na przebudowę odcinka Ruda k/Wielunia-Krzeczów(most) oraz Krzeczów(most)-Działoszyn (rondo) drogi wojewódzkiej 486 Wieluń-Działoszyn planowana przebudowa lata 2010-2012. Powstaną zatoki autobusowe i ścieżki rowerowe (tam gdzie to możliwe). Przebudową zostanie objęty odcinek o przejazdu kolejowego w podwieluńskiej Rudzie do ronda w Działoszynie.
« Ostatnia zmiana: 14 Luty, 2009, 19:38:51 wysłana przez Aleks »

Offline Aleks

• Nowy użytkownik
  • *
Modernizacja DW491 na odcinku Raciszyn-Smolarze
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Marzec, 2009, 23:50:51 »
źródło: Radio Ziemi Wieluńskiej
Poszerzą drogę
 2009-03-12

Droga wojewódzka prowadząca od Działoszyna w stronę Częstochowy zostanie przebudowana na odcinku ponad 4,5 km. Modernizacja będzie polegała m.in. na poszerzeniu jezdni do siedmiu metrów. Szczegóły inwestycji Ewa Chyra:

materiał dźwiękowy znajduje się pod linkiem: http://www.radiozw.com.pl/nius_inf.php?id=4309

Offline Czarek

• Nowy użytkownik
  • *
Trzeba przede wszystkim ten Działoszyn posprzątać!!!  >:(Nie wiem czy w tej miejscowości jest jakiś człowiek odpowiedzialny za porządek ale raczej wątpie.W myśl zasady"najciemniej jest pod latarnią" zaczął bym od terenu przy Urzedzie Gminy bo tam jest naprawdę masakra.Takiego dziadostwa nie ma chyba w najgorszym zadupiu.Gdzie się idzie wszędzie piach po okresie zimowym latami niesprzątane ulice i chodniki(jeżeli istnieją).Infrastruktura ogólnie jak po wojnie.Teren domu handlowego ,ośrodka zdrowia to już chyba przebija wszelkie dziadostwo.Kto jest odpowiedzialny za porządek na "Osiedlu".Normalnie wstyd jak ktoś obcy tutaj przyjedzie. :'(

Offline chi

• Administrator
  • Ekspert
  • E=MC2
Trzeba przede wszystkim ten Działoszyn posprzątać!!!  >:(Nie wiem czy w tej miejscowości jest jakiś człowiek odpowiedzialny za porządek ale raczej wątpie.W myśl zasady"najciemniej jest pod latarnią" zaczął bym od terenu przy Urzedzie Gminy bo tam jest naprawdę masakra.Takiego dziadostwa nie ma chyba w najgorszym zadupiu.Gdzie się idzie wszędzie piach po okresie zimowym latami niesprzątane ulice i chodniki(jeżeli istnieją).Infrastruktura ogólnie jak po wojnie.Teren domu handlowego ,ośrodka zdrowia to już chyba przebija wszelkie dziadostwo.Kto jest odpowiedzialny za porządek na "Osiedlu".Normalnie wstyd jak ktoś obcy tutaj przyjedzie. :'(

Prawie jak Neapol;]

(jeśli ktoś nie rozumie aluzji odsyłam -> http://www.wiadomosci24.pl/artykul/neapol_tonie_w_smieciach_wojsko_wkroczy_do_miasta_54581.html )

Offline Czarek

• Nowy użytkownik
  • *
 :'(  Chciałbym się wypowiedzieć w sprawie dostępu do internetu w Dzy-nie.
W praktyce bardzo dużo mieszkańców nie ma innej możliwości korzystania z inernetu jak internet radiowy(bezprzewodowy)z anteną na dachu.Wiadomo nie jest to szczyt marzeń wielu internautów.Nie ma możliwości podłączenia inernetu po kablu(o dużej przepustowości)ponieważ w skutek zaniedbania samorządu Telkomunikacja Polska podłączała nowych abonentów nie robiąc im indywidualnych wejśc do posesji tym samym pozbawiając wielu mieszkańców dotępu do internetu(neostrady)mimi,że mają telefon stacjonarny.
Jest jeszcze internet mobilny z sieci komórkowych ale oczywiście tzw.drugiej generacji(przestarzały system).W Wieluniu i Pajęcznie już się to zmienia ale u nas jak zawsze wszysko na końcu. :-[