Autor Wątek: Obwodnica Pajęczna - którędy i kiedy ???  (Przeczytany 3756 razy)

Offline Aleks

• Nowy użytkownik
  • *
Obwodnica Pajęczna - którędy i kiedy ???
« dnia: 13 ſierpień, 2008, 19:32:55 »
Cytat: POLSKA Dziennik Łódzki
05-05-2008
PAJĘCZNO Tylko budowa 4-kilometrowej południowej obwodnicy miasta może ograniczyć liczbę groźnych wypadków na drodze krajowej nr 42 Kluczbork – Radomsko. W ciągu 6 miesięcy na terenie gminy zginęły 4 osoby. Burmistrz stara się o ujęcie projektu w planach inwestycyjnych Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad i wsparcie ze strony ministra infrastruktury. – Jesteśmy do tego dobrze przygotowani – zapewnia burmistrz Dariusz Tokarski. – Korytarz pod drogę jest wyznaczony, właściciele działek deklarują ich zbycie, nie ma tam budynków. Kilka dni temu Tokarski rozmawiał w tej sprawie w Warszawie z ministrem Cezarym Grabarczykiem, który obiecał przyjazd do Pajęczna i przyspieszenie prac planistycznych. (mim)

Cytat: Kulisy Powiatu Wieluń-Wieruszów-Pajęczno
07.03.2008. Pajęczno
Z Dariuszem Tokarskim, burmistrzem Pajęczna rozmawia Barbara Olejnik.
(...)
Barbara Olejnik: Jakie inwestycje gmina planuje na 2008 rok?
Dariusz Tokarski: Największą inwestycją jest modernizacja szkoły podstwowej na ulicy Wiśniowej, która będzie realizowana w cyklu trzyletnim. Budowa hali sportowej, parkingu na narożniku ulicy Wiśniowej i Przemysłowej. Czynimy starania na pozyskanie środków na modernizację boisk ze sztuczną nawierzchnią. Jest to najdroższa inwestycja, bo kosztuje prawie dziesięć milionów złotych. Trwają również prace nad uregulowaniem stanu własności gruntów między starym urzędem stanu cywilnego a dawną księgarnią. Tutaj chcielibyśmy zaprojektowć jakiś bardzo ładny budynek, z którego nasi mieszkańcy byliby dumni. Kolejny zamysł to "wirtualna obwodnica", o której mówi się od kilku lat. Mamy obietnice panów posłów, że jest szansa na realizację tej obwodnicy. Jako gmina zrobiliśmy już bardzo dużo w tej kwestii. Uzmysłowiliśmy, że trzy i pół kilometrowa obwodnica znacznie usprawniłaby ruch w Pajęcznie a także zwiększyła bezpieczeństwo mieszkańców.
(...)
Bardzo dziękuję za rozmowę.
rozmawiała Barbara Olejnik
źródło: Kulisy Powiatu Wieluń-Wieruszów-Pajęczno

Offline chi

• Administrator
  • Ekspert
  • E=MC2
Odp: Obwodnica Pajęczna - którędy i kiedy ???
« Odpowiedź #1 dnia: 13 ſierpień, 2008, 23:26:55 »
Pomysł bardzo dobry, często się o nim słyszy i mam nadzieję, że w końcu dojdzie do skutku bo duża liczba tirów przejeżdżających przez Pajęczno jest denerwująca i niebezpieczna.

Z tego co słyszałem problem jest z wykupieniem jednej z działek, właściciel nie chce jej odsprzedać ale to informacja zasłyszana i nie wiem ile jest w niej prawdy.

3,5 km autostrady może na prawdę ułatwić życie mieszkańcom

Offline Aleks

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 15 ſierpień, 2008, 12:04:36 »
Cytat: Chi
3,5 km autostrady

autostrady ;)  - nazywanie drogi krajowej nr 42 (nawet obwodnicy) autostradą to "małe" nadużycie,
chociaż droga jest ruchliwa. Łączy Radomsko z Wieluniem i dalej z Wrocławiem.

Offline fiver

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Listopad, 2008, 17:39:47 »
wiadomo już kiedy zaczną WREŚCIE budowe tej obwodnicy ?

Offline Fab

• Aktywny użytkownik
    • WIKTOR WOLNY - PORTFOLIO FOTOGRAFICZNE
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Listopad, 2008, 21:25:39 »
2013? ^^
nie po to to robię by mnie wielbiły tłumy, znam setki innych powodów do dumy

PORTFOLIO FOTOGRAFICZNE!
www.wolny.art.pl
zapraszam

Offline Nagellan

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Luty, 2009, 22:34:43 »
Z tego co mówił mi kumpel (ma 2 działki na przy okólnej  przy skrzyżowaniu z długą drogą na dylów i niwiska nie może dostać pozwolenia na budowę bo właśnie tam tędy ma być ta obwodnica) obwodnica ma się rozpoczynać jadąc od strony Działoszyna przed ulicą ogrodową na wyżej wymienionej krzyżówce ma być rondo które poprowadzi obwodnice za ulicą Długą  a kończyć się ma gdzieś w okolicy Warsztatu Bartka Grabowskiego pewnie wylot będzie tak jak jest teraz ulica Ściegięnna a tam gdzie jest teraz boisko (wembley czy jak tam na nie mówią) podobno jakiś gostek kupił działkę ma tam stawiać CPN w przyszłości;]

Offline Aleks

• Nowy użytkownik
  • *
Jak w końcu - Północna czy południowa
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Luty, 2009, 20:26:08 »
Cytat: Radio Ziemi Wieluńskiej
Kiedy powstanie obwodnica Pajęczna?
 2009-02-23

Wykup gruntów pod obwodnice na terenie powiatu pajęczańskiego to jedna z priorytetowych kwestii dla samorządowców z Urzędu Gminy w Pajęcznie.

Budowę obwodnicy, która ma kosztować 8 mln złotych, zaplanowano na lata 2013-2015. Szczegóły inwestycji przedstawi Ewa Chyra (na stronie źródłowej: http://www.radiozw.com.pl/nius_inf.php?id=4184 )

Naturalniej obwodnica wyglądała by po południowej stronie Pajęczna i "działała by" skuteczniej.
W materiale pojawiają się nazwy dwóch miejscowości z czego jedna leży na północ od Pajęczna a druga na ... południe ?
Może ktoś orientacyjnie wrysuje przebieg tej drogi i wrzuci mapkę na to forum via (poprzez) np serwis fotosik.pl.
« Ostatnia zmiana: 23 Luty, 2009, 20:30:16 wysłana przez Aleks »

Offline Kamil Pach

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Marzec, 2009, 16:34:59 »
O ile dobrze usłyszałem to obwodnica ma zaczynać się od strony Makowisk na wysokości parkingu [zaraz po prawej stronie jadąc od Pajęczna] a kończyć między Dylowem a Trębaczewem, choć Burmistrz użył tu sformułowania ulica Wieluńska. Ale jeśli dobrze rozumie to będzie wyglądać jakoś tak

Picasso by się nie powstydził  ;D
Swoją drogą nie okłamujmy się nie ma co liczyć na wcześniejszy termin niż 2013 no chyba że w pobliżu Pajęczna powstanie jakiś stadion.

Swoją drogą ponoć Kleszczów inwestuje w bazy hotelowe, boiska i całą furę dodatków do treningów. Ponoć rezerwację w Kleszczowie zrobiła już reprezentacja Włoch - tylko plotka nie wiem czy prawdziwa.

Może przy sukcesie Kleszczowa i nam uda się coś zrobić?

Jeśli nie to pozostaje nam czekać do zakończenia Euro 2012 i wątpię by ktolwiek mógł tu coś zmienić.

Słowem pomęczmy się jeszcze żeby ekipy drogowców mogły zająć się budowaniem autostrad na nasze Euro 2012  :P

Offline Aleks

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Maj, 2009, 20:16:24 »
To co udało mi się znaleźć na forum www.wielun.biz

Artykuł o obwodnicy Pajęczna w ciągu DK42 z dn. 28-04-2009 z POLSKA Dziennik Łódzki :

Offline Marek_91

• Moderator Globalny
  • Zaawansowany użytkownik
« Odpowiedź #9 dnia: 07 ſtyczeń, 2010, 18:51:12 »
Ja słyszałem nieoficjalnie, że w tym roku nic nie ruszy z obwodnicą ,bo chcą najpierw poprawić stan dróg na Kościsuszki, Częstochowskiej i Wieluńskiej. Jak to zrobią dopiero potem mają zacząć myśleć o tej obwodnicy i starać się o fundusze dla niej.

Offline Kamil Pach

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Luty, 2010, 11:19:40 »
Genialne poprawić te ulice, żeby znowu cały tranzyt mógł je zniszczyć. Chyba lepiej byłoby zrobić obwodnicę i jak już nie będzie takiego ruchu przez Pajęczno to dopiero poprawiać te ulice. No, ale w sumie może jest gdzieś drugie dno.

Offline chi

• Administrator
  • Ekspert
  • E=MC2
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Kwiecień, 2011, 10:05:48 »
na ten pomysł wpadłem jakieś 28 lat temu.

jak wiadomo, większość transportu przez Pajęczno odbywa się drogą nr 42 (Radomsko - Kluczbork?). droga to przechodzi przez centrum Pajęczna a co za tym idzie dziesiątki tirów przejeżdżają przez Pajęczno stwarzając: zagrożenie dla życia i zdrowia mieszkańców, hałasując, utrudniając komunikację.
moim zdaniem krajówka nie powinna przecinać Pajęczna przez środek. z ulicy Kościuszki na wysokości od ul 1go maja do 22go lipca proponuję zrobić deptak. coś ala "pajenckie krupuwki". co wy na to?

mapa podglądowa:
http://img847.imageshack.us/img847/6154/pno.png