Autor Wątek: Schronisko dla zwierząt !  (Przeczytany 1129 razy)

Offline Magiczna

• Nowy użytkownik
  • *
Schronisko dla zwierząt !
« dnia: 26 Luty, 2009, 18:42:01 »
Zastanawiam się od dłuższego czasu dlaczego Pajęczno nie posiada schroniska dla zwierząt ? Jest to dla mnie niezrozumiałe , zwłaszcza gdy widzę tyle porzuconych zwierząt (psy i koty). Jest to bardzo smutny widok , gdy jest mróz -15 , widzę psa , który nie ma się gdzie podziać , zazwyczaj jest wychudzony, zagubiony. Śpi na chodniku , przysypany śniegiem. Uważam ,że najwyższy czas aby takie schronisko u nas powstało !

Offline małe

• Nowy użytkownik
  • *
Odp: Schronisko dla zwierząt !
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Marzec, 2009, 14:52:29 »
Gmina miała podpisaną umowę ze schronem w łodzi i tam były kierowane zwierzęta, nie wiem jak obecnie, czy nadal tak jest, czy coś się zmieniło w tej kwestii. A jesli chodzi o takie widoki jw. to warto coś zrobić i zgłosić się do gminy z info o bezdomnym psie czy kocie.

Offline Magiczna

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Kwiecień, 2009, 14:54:13 »
Może i mają umowę ( nie wiem) , ale jadąc  dokładnie 3 dni temu przez Brzeźnicę można zauważyć przy głównej drodze bezdomne psy, wychudzone , głodne... >:(, nie mówiąc już o całym powiecie. I dlatego przydałoby się w Pajęcznie schronisko dla zwierząt.

Offline małe

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Kwiecień, 2009, 10:58:14 »
Jasna sprawa, że przydałoby się, ale chyba nie ma co specjalnie na to liczyć

Offline Kamil Pach

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Maj, 2009, 20:45:23 »
Wszystko rozbija się o 1 kwestię - pieniądze.
Schronisko nie generuje dochodów, a jeśli wychodzimy z jakąś inicjatywą powinniśmy wskazywać również środki z których nasz plan ma być finansowany.
Osobiście przygnębia mnie praktyka kupowania zwierzątek [psów, kotów, czy też coś bardziej egzotycznego] dzieciom na I komunię. Gdy nadchodzą wakacje i zwierzakiem nie ma się kto zająć często kończy na ulicy [jeżeli nie gorzej]. Raczej trzeba by ludzi uświadamiać przy kupnie zwierząt, że jest to obowiązek całodobowy i w przeciwieństwie do zabawki psa nie da się wyłączyć.