Autor Wątek: Brak szacunku dla tragicznie zmarłych w katastrofie w Smoleńsku na mszy!!!!  (Przeczytany 1272 razy)

Offline bartek25

• Nowy użytkownik
  • *
Postanowiłem założyć ten temat gdyż jestem w głębokim szoku po wizycie w kościele parafii pod wezwaniem Bł. Michała Kozala na mszy o godzinie 12:00 o tej godzinie były 2 minuty ciszy  pamięci za osoby które zginęły tragicznie w samolocie nad Smoleńskiem!!! Księża nie uszanowali tej ciszy rozpoczęli mszę!! Ksiądz modlił się za DARCZYNCÓW NA BUDOWĘ KOŚCIOŁA!! A NIE POWIEDZIAŁ NIC O OFIARACH TEJ STRASZNEJ TRAGEDII!!! Może uznacie , że przesadzam ale jestem w głębokim szoku po tym co się stało wczoraj w Smoleńsku, gdzie zginął nasz Prezydent. Zginęło tam wielu wybitnych Polaków. Cały kraj zadumał się nad ofiarami tego lotu ale naszemu proboszczowi i wikaremu nie przyszło do głowy , ze większość osób przyszła pomodlić się za ich dusze!! Jestem ogromnie poruszony. Zresztą w czasie mszy  kiedy nasz "wspaniały" proboszcz zaczął rozmawiać z dziećmi jedna z dziewczynek odpowiedziała na jego pytanie " że dzisiaj mamy żałobę narodową"  usłyszałem z ust proboszcza tak ale nie o to mi chodziło!!! Małe dzieci wiedzą co się stało!! a nasz ksiądz nawet jednym zdaniem nie wspomniał o tej tragedii!!! Obiecałem sobie , że już więcej nie pójdę na msze  do naszego kościoła dopóki  nie zmieni się proboszcz!! Poruszyło mnie to tym bardziej dlatego , że 5 lat temu w dniu w którym zmarł Jan Paweł II też uczestniczyłem w mszy  w tym samym kościele i ten sam proboszcz nie wypowiedział nawet jednego słowa o Janie Pawele II. Dla mnie jest brak szacunku nie tylko dla osób które zginęły ale również policzek dla nas jego parafian!!

Offline Czarek

• Nowy użytkownik
  • *
Odp: Brak szacunku dla tragicznie zmarłych w katastrofie w Smoleńsku na mszy!!!!
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Kwiecień, 2010, 16:53:06 »
Wiesz, a może ten nasz proboszcz nie ma radia i telewizora i nie wie co się stało?
A tak na poważnie to jest naprawdę coś niezrozumiałego.Co się mozna spodziewać w takim Działoszynie.Nie wiem czy nasze władze gminne uczciły pamięć bo nie słyszałem syreny.

Offline bartek25

• Nowy użytkownik
  • *
Odp: Brak szacunku dla tragicznie zmarłych w katastrofie w Smoleńsku na mszy!!!!
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Kwiecień, 2010, 19:09:07 »
To jest najgorsze , że syrena  zabrzmiała w momencie wyjścia księdza na ołtarz!! I moim skromnym zdaniem w tym momencie a nawet wcześniej ksiądz powinien pojawić się wcześniej i powiedzieć , że za chwile uczcimy pamięć tragicznie zmarłych osób w tej strasznej katastrofie!!! Ja już postanowiłem , że w tygodniu pójdę do księdza i zapłacę mu za msze w imieniu poległych nad Smoleńskiem!!! To wtedy będę miał pewność , ze  pomodli się za ich dusze!!!

Offline Marek_91

• Moderator Globalny
  • Zaawansowany użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Kwiecień, 2010, 22:36:42 »
Hmm w Pajęcznie nie wiem jak to wyglądało o 12.00, ale jak byłem na 10.30 to tylko przed mszą wspomniał o zmarłych w tym wypadku (chyba ,że niedosłyszałem)

A myślałem ,że całe kazanie temu poświęci.

Offline Lookash

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Kwiecień, 2010, 18:49:45 »
O 12.00 w Kościele WNMP przed mszą ksiądz Paweł rozmawiał z dziećmi nt tej katastrofy, przyniósł flagę i jakieś inne rekwizy. Taka krótka lekcja patriotyzmu. Punkt 12 wszyscy wstali i uczcili pamięć zmarłych...

Offline Marek_91

• Moderator Globalny
  • Zaawansowany użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Kwiecień, 2010, 23:21:02 »
Co do P-na. Myślę, że na kazaniu nie poruszał tego tematu, bo chciał te kazanie "porządnie" ułożyć. W środę jest msza za ofiary katastrofy (dla młodzieży szkolnej (lo z pna) i pewnie tam się wypowie na ten temat.

W Działoszynie mogło być podobnie, najpierw ksiądz chciał porządnie ogarnąć temat, żeby się "porządnie" o nim wypowiedzieć w kazaniu. Na pewno jeszcze coś od kościoła się tej tragedii usłyszy.

Księdzem nie jestem, ale tak mi się zdaję.

Offline chi

• Administrator
  • Ekspert
  • E=MC2
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Kwiecień, 2011, 00:34:49 »
spalta te kościoły a nie bedzieta mi tu na forum psioczyli...

ja się pytam: gdzie byli wasi rodzice?!