Autor Wątek: Bunkry poniemieckie w okolicach Pajęczna  (Przeczytany 1636 razy)

Offline johnky

• Nowy użytkownik
  • *
Bunkry poniemieckie w okolicach Pajęczna
« dnia: 02 Marzec, 2011, 21:02:31 »
Witam. Poszukuję informację na temat ogólnej lokalizacji położenia bunkrów poniemieckich. Wiem, że znajdują się w Trębaczewie, Dylowie Szlacheckim, Niwiskach Górnych, Siemkowicach, Łukomierzu.
Czy są jeszcze jakieś w okolicach Marchewek i Papierka oraz innych miejscowościach?
Pozdrawiam

Offline antylka

• Nowy użytkownik
  • *
  • www.naszpowiat.com.pl
Odp: Bunkry poniemieckie w okolicach Pajęczna
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Maj, 2011, 13:40:20 »
Na Marchewkach nie ma żadnych, w Pajęcznie bunkry są sprywatyzowane, a natomiast jeszcze podobno są w Lipniku bądź okolicach ( słyszała tylko nie sprawdzałam)

obama

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Czerwiec, 2011, 01:59:32 »
Kuba Brenner na pewno wie gdzie one są ;D

johnky1

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Wrzesień, 2011, 20:36:51 »
Dzięki za odp. antylka. Pytanie. Bunkry są na terenie miasta Pajęczna? Te o których pisałaś "Sprywatyzowane". Dużo ich jest? Jakieś przybliżone lokalizację. Będę wdzięczny. Odnalazłem również te w Lipniku.

Offline Marek_91

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Wrzesień, 2011, 09:34:42 »
http://imageshack.us/photo/my-images/27/beztytuuepl.png/

tam gdzie są czerwone kropki są bunkry.

johnky1

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Wrzesień, 2011, 19:44:43 »
dzięki bardzo :) są jeszcze 3 na lewo od tego, który jest zaznaczony najbardziej na lewo, Pozdrawiam

Offline Marek_91

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Wrzesień, 2011, 13:41:42 »
Hmm a zaznacz je na mapce podobnie jak ja, jakbyś mógł. One są jakoś w lesie zakopane/odkopane?

johnky1

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Wrzesień, 2011, 16:06:17 »
http://i114.photobucket.com/albums/n252/johnky/dylow.jpg - link do mapki, 1 od lewej jest mocno odsłonięty widać go dobrze, tylko w około jest sporo krzaków, 2 jest w lesie na górce - bardzo trudno go znaleźć, 3 to jest ten przechylony przy stawie, 4 jest za domami w skarpie ładnie odsłonięty.
Od jednego z miejscowych dostałem info, że jest też kilka wzdłuż magistrali kolejowej, ale nie wiem czy chodziło mu o lasy czy pola na południe od Dylowa Szlacheckiego. Jeśli chodzi o lasy to byłoby strasznie dużo szukania. Teren jest ogromny.
Jak ktoś ma info o jakichś innych schronach w tych lasach miedzy Siemkowicami, Dylowem a Tuszynem niech da znać. Trzeba ocalić je od zapomnienia i zasypania.

Offline MNICH69

• Użytkownik
  • **

johnky1

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Wrzesień, 2011, 19:27:40 »
Hehe, Dzięki za te mapki, ale te akurat znam, są mojego autorstwa, miło widzieć, że cieszą się zainteresowaniem :)

Offline MNICH69

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Wrzesień, 2011, 19:35:45 »
dokładnie:D yt, ale niech sobie inni tez pozwiedzaja.

RL

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Grudzień, 2011, 21:59:45 »
odświeżę troche temat,
w Marchewkach są niemieckie fortyfikacje wojenne, dokładnie wchodzące w skład Linii B1, są tam 2 bunkry: 1: ringstand 69 2: tobruk więc zachęcam do szukania, napewno doprowadzi do nich jedna z nitek transzei po prawej stronie szosy jadąc od Pajęczna.
Pozdrawiam

Lukasso

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Grudzień, 2011, 18:27:59 »
A gdzie dokładnie? Mógłbyś jakoś dokładniej opisać jak się tam dostać?

RL

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Grudzień, 2011, 12:09:38 »
zatrzymujemy się przy zjeździe na zbiornik retencyjny i idziemy w las, tylko nie głównym duktem a zarośniętą drogą (w lewo patrząc na główny dukt) później droga skręca w lewo i po skręcie po przejściu ok 200 metrów trzeba wypatrywać fortyfikacji po prawej stronie... teren dość mocno zarośnięty a same bunkry dość mało wystają nad powierzchnie :)

johnky1

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Grudzień, 2011, 00:04:16 »
znam te schrony jest tam 2 rs 69 i 1 rs58 dalej na północ jest jeszcze 1 rs 69 oraz 1 rs 58. (wszystkie te schrony znajdują się na południe od drogi siemkowice - chorzew. Na północ od tej drogi w stronę Lipnika i Delfiny znajduje się ok. 25 schronów rs 58 i 69.